Fem barn om jul

Det er november og onsdags-SFO på Moe skole. Selv om det er noen uker igjen, er pepperkakebakingen allerede godt i gang, og ungene er ivrige i forberedelsene. Jeg får lov til å forstyrre dem litt og ta en prat om julen.

Hvorfor feirer vi jul? Barna synes det nesten er et dumt spørsmål. «Fordi Jesus ble født, selvfølgelig!» «For nesten 2020 år siden», skyter Johannes Ferdinand inn. Dette kan de fra fra før. Jeg lurer på hva de pleier å gjøre i julen.

«I fjor lagde jeg gave til mamma og pappa, det tror jeg at jeg skal i år også.» forteller Jacob. «Og jeg liker ganske godt å pynte!» sier Kristian. Johannes Ferdinand spiser ribbe, åpner gaver, åpner kalenderen og sjekker julestrømpen. Det siste skjønner jeg at er særlig viktig. Tuva er ivrig og vil veldig gjerne fortelle at mormor kommer på besøk! Magnus spiser pinnekjøtt, åpner gaver og baker pepperkaker.

Nå jeg spør om hvilke julesanger de liker, er det litt vanskelig å komme på noen så tidlig i november, men de blir enige om at «Glade jul» er fin og viktig. «Bjelleklang» får en god andreplass. Resten venter de med å huske til de skal synge dem.

Neste spørsmålet er om de går i kirken når det er jul. De tror det, men det kommer litt an på om det er søndag eller ikke. Kristian og Magnus skal i alle fall på julefest i Salem i Sandefjord, Johannes Ferdinand og Jakob mener de skal til Moe kirke på julaften og Tuva Emilie pleier å gå i Norkirken, Sandefjord.

Jeg skjønner at de ikke har tid til å prate mer med meg, for plutselig har alle løpt ut døren for å finne på noe annet. Og jeg som ikke rakk å ønske dem god jul en gang. Jeg får håpe de kan lese det her. God jul til alle barn, både små og store!

Barna i bildemontasjen er:
Jacob Ludvigsen, 7 år, 2. klasse
Kristian Skaara, 8 år, 3.klasse
Johannes Ferdinand Kjøndal, 7 år, 2. kl.
Tuva Emilie Tam Jørgensen, 7 år, 2. kl.
Magnus Kleppan, 7 år, 2. klasse


Tekst og foto: Erling Rantrud

Artikkelen er publisert 6. desember 2019, og står i Underveis nr. 4-2019.