Nytt kapell innviet på Høgsveen

Lørdag 8. juli ble et nyreist kapell innviet på Høgsveen retreat- og gjestegård i Ringsaker. Visetilsynsmann i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK), Jan Erik Askjer, foresto vigslingen av kapellet som har plass til ca. 40 personer.

 

På den store dagen var nærmere 100 personer tilstede. På grunn av regnvær og stor tilstrømning ble gudstjenesten holdt i møterommet på låven.

Ny styrke

Jan Erik Askjer sa i sin preken at i dette kapellet kommer det til å befinne seg mennesker som ikke aner hvor veien går videre.

– I sin trøtthet og smerte kommer noen til å lengte mer etter døden enn livet. Like utmattet og slitne som Elia vil kanskje noen be som han gjorde: «Det er nok nå, Herre. Ta mitt liv», sa Askjer, og la til: – Samtidig tror vi at Herren som, i går og i dag er den samme, ja, til evig tid, vil si det Elia fikk høre: «Stå opp og spis! Ellers blir veien for lang for deg.»

Taleren fremholdt: – I dette kirkehuset vil brødleivene, vinen og vannet gi ny styrke til veien videre. Budskapet om nåde og barmhjertighet, forsoning og tilgivelse. Her skal evangeliet om at det alltid er håp, og en ny begynnelse, lyde. Ordet om korset skal forkynnes i «tide og utide». Her skal brødet brytes og vinen deles. Hit kan blåfrosne sjeler komme og bli tinet opp, berørt av Herrens velsignende hender. Her kan det som var knust bli helt!

Guds stemme

– Og her på Høgsveen vil det bli lagt til rette for at vi alle kan bli møtt av «lyden av en skjør stillhet», slik Elia fikk erfare. Det var i den stillheten han fikk høre Herrens stemme. Det var der Gud var.

– Jesus sier at «når du ber, skal du gå inn i rommet ditt og lukke døren og be til din Far som er i det skjulte. Og din Far som ser i det skjulte, skal lønne deg». (Matt 6, 6). Gud åpenbarer seg for den som lar ham være skjult, sa Askjer.

Under gudstjenesten var det i tillegg til preken og salmesang, sang av blant annet Furnes kirkekor og flere musikalske innslag.

Deretter var det vandring den korte veien til kapellet i skogkanten hvor trekorset ble montert over åpningen, kalken plassert på alteret og huset ble helliget med Guds ord og bønn.

Åpent døgnet rundt

Kapellet er tegnet av Torgeir Thorsnes med utgangspunkt i Sandbu kapell i Vågå. Finn Rune Stabell har stått for laftingen og byggingen har gått over tre år.
Kapellet på Høgsveen vil stå åpent døgnet rundt og turgåere kan komme innom. Det vil også brukes i tilknytning til virksomheten på Høgsveen.
– Vi ønsker at kapellet skal være til ære for Guds navn og være et redskap i Guds hånd, sier Toril og Ulf Asp, som eier Høgsveen, som opprinnelig var et småbruk som Torills bestefar kjøpte i 1926.

Selv overtok de stedet i 2001 og siden 2011 har de drevet retreater med et årsprogram. Samtidig har ekteparet modernisert stedet og gjort et betydelig restaureringsarbeid.

Utvidet virksomhet

Med kapellet er stedet enda bedre lagt til rette for sin virksomhet, for stillhet, bønn og nattverdfeiring. Normalt tre ganger om dagen bes det tidebønner på Høgsveen.
Høgsveen ligger høyt og fritt øverst i Furnesåsen, med flott utsikt over Hedmarken og Mjøsa, ca. 500 moh. og virksomheten skjer i tilknytning til DELK.

 

Tekst og foto: Boe Johannes Hermansen

Artikkelen er publisert 13. juli 2017

 

Hamar Arbeiderblad har også vært på besøk på Høgsveen. Les artikkelen «Hjerterom med eget kapell» !