– Sangen er min måte å vise takknemlighet til Gud for livet!

Ranja og Robert Askjer fra Horten har vært gjennom tøffere dager enn de fleste av oss.

 

Vi er tilbake i slutten av januar 2008. Ranja og Robert er lykkelige. De har vært gift i sju måneder, og Ranja er snart fire måneder på vei. Dagene er fylt av glede og forventning. Ranja, som har en nydelig sangstemme, synger ut sin takknemlighet til Gud både morgen og kveld.

Men så skjer det noe. Blodprøven er ikke bra. Babyen i maven dør, og prøvene blir dårligere og dårligere. Fortsatt forstår ingen dramatikken som utspilles i Ranjas kropp. Kunne årsaken være stort blodtap? Hun fortsetter å teste blodverdiene. De tar seg ikke opp igjen, trombocyttverdien er skremmende lav. – Det er egentlig rart jeg ikke skjønte det selv, sier Ranja, som er sykepleier og bioingeniør. Jeg tenkte ikke i de banene, minnes hun. Plutselig ble hun akutt syk, og insisterte på å bli lagt inn på sykehuset.

Der konstaterte de raskt blodpropp i lungene. Etter noen dager kom en av overlegene bort til Ranjas seng, og sa, – jeg har sett på blodverdiene dine, dette er ikke forenlig med bare stort blodtap. Og nå blodpropp i lungene: Jeg tror du har PML (Promyelogen Leukemi) som er en sjelden, akutt leukemi. Hun hadde helt rett.

Resten av Torunn Fadum Døviks intervju med Ranja Askjer finner du i Underveis nr. 3-2015 som kommer i postkassen i slutten av september.