Til Kongsberg for å lære om livsmestring

Hvert andre år samles alle ansatte i DELK-skolene til felles personalseminar. 11.-12. november deltok rundt 160 personer på seminaret som denne gangen var lagt til Kongsberg. Hovedtemaet for seminaret var livsmestring. Inspirerte og motiverte reiste vi tilbake etter to innholdsrike dager.

Folkehelse og livsmestring er ett av tre tverrfaglige temaer i ny overordnet del av læreplanverket som skal gjelde fra neste skoleår. Det var derfor fint å kunne fordype seg litt i noe av dette nå, og se det fra vår skoles kristne perspektiv.

Skolelederne hadde satt opp tre mål for seminaret:

  • Få inspirasjon til å være kristen medarbeider i DELK-skolen
  • Styrke DELK-skole-fellesskapet
  • Få kunnskap om og inspirasjon til arbeidet med livsmestring

Peter Johansen, prest i Granly menighet og skole, hadde bibeltime begge dagene. På mandag var temaet «bekymringsløshetens evangelium (Matt 6,25-34) og på tirsdag «å tro når livet er vanskelig». Det var godt å få ta imot en tydelig og god forkynnelse gjennom disse bibeltimene.

Moe skole hadde satt sammen en sang- og musikkgruppe som med god kvalitet ledet oss i fellessangene.

Professor Rolf Olsen, som bl.a. har oppdrag for flere ulike universiteter og som jobber med skoleutviklingsarbeid i Sør-Afrika, hadde temaet «livsmestring, arbeidsmestring og identitet». Han ga oss bl.a. gode tips til bruk i vanskelige samtaler.

Ingrid Reite Christensen fra Universitetet i Sørøst-Norge snakket om hvordan folkehelse og livsmestring kan få plass i læreplanene.

Mandag kveld hadde vi konsert med Ragnhild og Arvid Pettersen i Kongsberg kirke. Det ble en god opplevelse med nydelig sang i en vakker kirke. Godt var det også å få være med å synge selv.

Tirsdag hadde vår nye tilsynsmann Bertil Andersson en hilsen som han kalte «skole nå og i framtiden» Han benyttet anledningen til å takke de ansatte på skolene for den viktige jobben de gjør – før han ga forsamlingen en oppmuntring, en utfordring og en oppfordring. Han sa bl.a. at Jesus har mestret livet for oss, jf. temaet om livsmestring.

Resten av tirsdagen ble brukt til tankevekkende og humoristiske foredrag av Henrik Syse (om å velge livet) og Egil Svartdahl (kunsten å lede seg selv).

Det ble også tid til å nyte god mat og sosialt samvær, kanskje en liten bytur i vintervær – og for noen en treningsøkt eller svømmetur i hotellbassenget.

Tekst og foto: Tore Slettvik
Se også bildestripen øverst i artikkelen.

Artikkelen er publisert 19. november 2019.