–Vi hørte bomber og begynte å løpe

Mohamad Suleiman er 20 år. Han kommer fra Sudan og vokste opp på landsbygda i Darfur (et område på størrelse med Spania).

 

Ti år med krig har gjort Darfur til et av de fattigste områdene i verden. Mange hundretusen mennesker er i dag på flukt. FN kaller konflikten i landet en humanitær katastrofe.

– Far var bonde, vi hadde enn liten gård og dyrket jorda. Vi hadde det ganske bra. Sauer og geiter og kuer hadde vi. Jeg passet på de små dyrene.  De eldre søsknene mine passet de store dyrene. Mohamads familie var muslimer og gutten gikk på koran-skole.  Familien ba hver dag fem ganger. På fredager var de i moskeen.

I 2004 var det krig i Darfur. Flere folkegrupper i Darfur opplevde seg diskriminert av det arabiske styre i hovedstaden og gjorde motstand.  Regjerings-militsen aksjonerte og slo ned all motstand. De brente hus, tok menn til fange og drev andre på flukt. Far til Mohamad ble tatt og senere fikk familien vite at han var drept.

– Alle flyktet, forteller Mohamad på et forbausende bra norsk. – Men militsen kom nærmere. Vi hørte bomber og begynte å løpe.

Da var det at Mohamad, 9 år, mistet kontakten med resten av familien sin. I kaoset som oppstod løp han og resten av familien – hver sin vei!  Etter hvert ble den mer og mer utslitte 9-åringen kjent med noen kvinner.  De bar ham videre på flukten. – Etter en dag ble de slitne av å bære meg.

Hele artikkelen Ulf Asp har skrevet finner du i neste nr. av Underveis. Bladet kommer i posten i slutten av september.

Artikkelen er publisert 31. august 2016.