Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn

2B436239-3E1E-443C-ABE8-61FB442B5233-scaled-aspect-ratio-16-9
DSC03555-scaled-aspect-ratio-9-16

Misjonsturen til Carlisle

5-9.oktober dro en gjeng på 15 forventningsfulle ungdommer, samt to spente ledere på tur til Carlisle. Turen var arrangert av NMSU som har hatt utsendinger til Carlisle i flere år. Carlisle er en by som har veldig få kristne.

Kristne menigheter i Carlisle er preget av å ha flest eldre medlemmer, og det var ikke vanskelig å se at det var et svært sekulært samfunn vi kom til. På denne turen fikk ungdommene være med å se det spennende arbeidet som blir gjort for å nå ut til lokalbefolkningen i Carlisle.

Misjonstur Carlisle

Den første dagen i Carlisle besøkte vi cafeen Cornerstone, drevet av St. James Church. Dette var en café som var åpen for mennesker fra alle religioner, kulturer, bakgrunner, fasonger og farger. De kristne caféarbeiderne her jobbet helt frivillig. Det var til stor inspirasjon for oss å se alle de menneskene som kom innom caféen hvor de kunne føle seg sett og hørt, samtidig som de fikk erfare Jesu kjærlighet gjennom kristne mennesker.

Senere på dagen var vi innom en drop-in ungdomsklubb hvor ungdommer fra en lokal skole kom innom etter skoletid. Her fikk de servert mat og drikke, og de fikk muligheten til å leke og spille spill, samt at de voksne var til stede for å snakke og vise ungdommene omsorg. Ungdommene våre fra Norge var frimodige og aktive, og det skapt nye tverrkulturelle vennskap gjennom samtaler og høylytt aktivitet rundt brettspillene.

Misjonstur Carlisle

I Carlisle har de en skatepark som drives av et kristent ektepar. Vi dro innom og fikk prøve ut skateparken. Delkerne koste seg her, og vi slapp unna uten skader, tross litt knall og fall. Ekteparet som driver parken, jobber her 5-6 dager i uka i tillegg til sine vanlige jobber. Det var veldig inspirerende og trosstyrkende for oss å se dem legge ned så mye innsats for å bli kjent med og være et «safe spot» for lokale ungdommer.

Søndag kveld deltok vi på en kveldsgudstjeneste i St. James Church. Her fikk fire av ungdommene våre lov til å være med å spille til lovsangen. Dette ble en velsignet og fin gudstjeneste hvor ungdommene fikk snakke med de eldre medlemmene i menigheten. Det var fint å se hvordan troen brant i disse menneskene, som alle hadde en iver etter å snakke med ungdommene våre for å lære hvordan de kunne invitere flere ungdommer til sin egen kirke.

Spørsmål til ungdommene

 1. Hvorfor ble du med på misjonsturen til Carlisle?
 2. Hva var høydepunktet fra turen?
 3. La du merke til noe spesielt med de kristne i Carlisle?
 4. Har du lært noe som kan inspirere ungdomsarbeidet ditt lokalt?
Portrettbilde Japleen

Oslo: Japleen

 1. Fordi det virka gøy og lærerikt å lære mer om engelsk kultur og å se hvordan kristendommen er utenfor Norge.
 2. Høydepunktet var å snakke med ungdommene på drop-in klubben og de eldre menneskene fra Gudstjenesten søndag kveld.
 3. De var veldig opptatt av å gi, og de var så takknemlige selv om de har veldig lite, mye mindre enn oss. De var veldig gode forbilder for andre.
 4. At det kan være fint å bare være «safe spots» folk føler seg trygge på i starten, i stedet for å misjonere og evangelisere og «presse» kristendommen på folk.
Portrettbilde Ruth Elisabeth

Bjerkely: Ruth Elisabeth

 1. Jeg ble med på misjonsturen til Carlisle fordi det hørtes veldig spennende ut å kunne se og høre hvordan de engelske kristne har det.
 2. Høydepunktet var å få omvisning i katedralen.
 3. De kristne i Carlisle er veldig gode på å dele, selv om de ikke har så mye.
 4. Ja, det å ha et miljø hvor folk kan komme uten at man presser kristendommen på dem, men å sette ut små hint som kanskje vil gjøre dem nysgjerrige og dermed spørre.
Portrettbilde Ulrik

Sandefjord: Ulrik

 1. Først og fremst ville jeg være med på denne turen for å ha det sosialt med venner som jeg hadde blitt kjent med på leir osv. Men etter forberedelsene i Horten skjønte jeg at det var mye mer, så derfor ville jeg lære mer om kulturen og hvordan kirka er i England.
 2. Et av mange høydepunkt fra turen var å besøke Cornerstone café som var drevet av St.James church. Der fikk vi vite mye om hvilket arbeid de driver med. Noe som sjokkerte meg er hvor mye de ofrer av tid og penger for andre, kanskje noe vi må bli bedre på her i Norge.
 3. Ja, som nevnt var de villige til å ofre tid og penger. Men også det at det nesten ikke er ungdommer i kirka. Men de som var i kirka ble så glade for å få besøk av oss ungdommer. Det ga dem jo kanskje litt håp. Fordi kirka vil jo dø ut om ikke det kommer nye generasjoner inn.
 4. Mye av ungdomsarbeidet som drives i England handler om «outreach» eller å nå ut. De møtte ungdommene der de var, i stedet for å forvente at folk skulle komme til dem. Jeg tror kanskje det er en måte som kan fungere her i Norge også.
Portrettbilde MarkusFoto: Privat

Skien Markus:

 1. Jeg ble med på turen fordi jeg synes det virka spennende å se hvordan kirkene jobber på et annet sted og i en litt annen sitasjon, hvor det er såpass få kristne.
 2. Drop-in klubben, gudstjenesten og å spille fotball med barn i parken.
 3. De var flinke til å være takknemlige for det de hadde og var opptatt av å hjelpe mennesker i lokalmiljøet med de utfordringene de stod i.
 4. Å komme i kontakt med flere, ved å skape sosiale møteplasser der ungdommen oppholder seg, f.eks i parken eller langs skoleveien.