Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn

IMG_5986-scaled-aspect-ratio-16-9
IMG_5986-scaled-aspect-ratio-9-16

Suksess på Kvitsund 2022

29. juni – 3. juli holdt DELK Ung sin årlige ungdomsleir på Kvitsund. Det førte til mye glede, samvær og lærdom. Her kommer et lite innblikk i hva vi gjorde på leir.

Ankomst

Etter en lang busstur gjorde det seg med en pølse i hånda. På plassen, med ventepølse i magen, fikk deltakerne rommene sine. Da alle var registrert, var det bare ett sykefravær. 54 deltakere og 16 voksenledere og medarbeidere var vi på leir – til sammen 70 personer. Vi sparket i gang leiren ute på plenen med en liten innføring i hva vi gjør på en Kvitsund-leir, trekning av vinner for påmelding – en blant de 30 første som meldte seg på fikk en høyttaler, og det ble Ingrid Solhaug. Så hadde vi også en bli-kjent-lek, en såkalt speed-friending der man fikk noen få minutter til å presentere seg selv og snakke om noen gitte spørsmål. Til slutt ønsket også DELK å sette ekstra pris på ungdommene sine i år, så alle på leiren fikk utdelt en jubileumsflaske hver.

Møter og bibeltimer

Noe av det viktigste som skjer på leir er møtene og bibeltimene våre. Å samle seg for å ha det gøy er viktig, men om moroa kan rammes inn av Guds ord blir leiren komplett. I år var temaet trosforsvar slik som Apostelen Peter oppfordrer oss til:

«Vær alltid klare til forsvar noen noen krever dere til regnskap for det håpet dere eier.» – 1. Pet 3,15b

Vi snakket om temaer som Bibelens troverdighet, det kosmologiske gudsargument, det ondes problem, oppstandelsen, hvor moral kommer fra, og hvordan vi kan forsvare troen vår på en ydmyk måte, både med disse argumentene som vi har, men også med måten vi lever på.

I den anonyme evalueringa kom det frem at ungdommene satte pris på temaet:

«Jeg synes det var et bra og viktig tema, for oss ungdommer er dette noe som jeg tror vi kommer til å få bruk for i framtiden.»

«Veldig interessant, likte temaet og var lærerikt. Mye jeg trengte å høre!»

«Veldig interessant tema! Lærte mye, men var for trøtt noen ganger 😅»

IMG_5902-scaled-aspect-ratio-16-9
IMG_5901-scaled-aspect-ratio-9-16

Aktiviteter

På torsdag og fredag kunne ungdommene velge mellom ulike aktiviteter å være med på. De kunne velge mellom:

 • Fotball
 • Volleyball
 • Vannpolo
 • Kano
 • Frisbeegolf
 • Maling
 • Andakts-verksted

Et hyggelig problem vi fikk var at det var for mange aktivitetstilbudd i forhold til deltakere. Det førte til at noen av aktivitetene bare ble arrangert den ene av dagene. Det var veldig varmt og deilig på torsdag, så aktivitetene ble noe avkortet og heller dedikert til bading.

Seminarer

På fredag hadde vi to seminarer. Det var «Tjeneste i menighet» med Andreas Johansson og «Hvordan tenke kristent om kjønn, seksualitet og identitet» med Espen Ottosen. Det første av de to tok vi utendørs for å variere omgivelsene litt. Det kan fort bli varmt i gymsalen, siden det ikke er så mye ventilasjon og varmt teknisk utstyr der inne. Det ble fine seminarer og de fleste syntes det var interessant og lærerikt selv om det var litt lenge å sitte stille.

Andreas hadde med seg Fred Arve Fahre og Rina Husby for å fortelle om ulike tjenester i Guds menighet. Han snakket om hvordan Gud ikke hadde lagt en evakueringsplan, men en gjenerobringsplan for sitt rike. Vi kan være med i Guds gjenerobringsplan!

Espen la frem hvordan den kristne identiteten ikke ligger i vår seksualitet. Samfunnet vil lære oss at det dypeste ved et menneske er seksualiteten, men Bibelen lærer oss at det dypeste i et menneske er hvem vi er i Kristus.

Etter foredragene ble det åpnet for spørsmål og samtaler.

Misjonsprosjekt

Det er alltid et høydepunkt på Kvitsund med misjonsprosjekt. Hvert år er det en misjonsaksjon på lørdagen. I år gikk pengene til Nord-Afrika. På kveldsmøtene iløpet av leiren fikk vi noen misjonsdrypp om hva arbeidet går i. På lørdag fikk vi et siste glimt før vi gikk i vei med aksjon. Det ble delt inn i to lag som skulle kjempe om å være mest kreative og samle inn mest penger. Det ble guttene mot jentene. Hårfarger, hårklippere, voksstriper, kasting i vannet, Kviteseid sentrum, dater og panteflasker er stikkord som beskriver hva som kunne aksjoneres bort.

Det var en enorm giverglede blant de unge. De ga av egen lomme, ringte hjem, spurte fremmede på gaten om støtte. Frimodigheten var stor.

Tallene ble holdt hemmelig helt til en kåring på kvelden. På underholdningen ble det gjort kjent at guttene hadde samlet inn over 19 000 kr! Jentene vant da de hadde samlet inn over 30 000 kr! Helt enormt! Siden kom det inn noe på vipps de neste dagene også.

Til sammen ble det samlet inn 60 714 kr!

Sammenliknet med i fjor kom det inn 35 080 kr. Da var det 95 deltakere, i år var det 54 deltakere. Beløpet er 73% høyere og deltaker massen er 43% lavere. Til sammen blir beløp per deltaker 304% høyere enn i fjor. Enormt!

Kunngjøringer

På søndag avlsuttet vi med gudstjeneste med nattverd før vi dro fra stedet. Mange skulle gjerne ønske at vi kunne være lenger og mange var sikkert slitne etter mye moro og påfyll. Det ble gitt noen kunngjøringer om DELK Ung fremover og her er de gjengitt:

 • Allerede nå går det an å sette av neste års Kvitsund i kalenderen, det blir samme uke som i år. Datoen vil da bli 28. juni – 2. juli 2023
 • Til jul blir det julebord i Skien og romjulskveld i Tønsberg, så stay tuned.
 • 30. september – 2. oktober blir det ledertreningsleir på Ryen
 • Til ledertreningen i DELK Ung trengs det et eget navn. Derfor er det nå en navnekonkurranse der den som kommer på et godt navn til ledertreningen får gratis deltakelse. Menigheter oppfordres også til å delta i konkurransen. Mer info om dette kommer.

Takk, alle sammen for en strålende leir!