Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn

Adventsmysteriet-aspect-ratio-16-9
Adventsmysteriet-aspect-ratio-9-16

Hvilken adventskalender skal du ha?

Vi går inn i adventstiden. Igjen. Advent kommer av latin, «adventus Domini», og betyr «Herrens komme».

Herrens komme. Jo mer jeg tenker over disse ordene dess mer ubegripelige blir de. Et stort mysterium skjuler seg i ordet Advent. Det er opp til oss om vi vil utforske det mysteriet eller ikke. Jesus sier: «Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere.» Matteus 7:7

Det er verdt å lete etter hva som skjuler seg i mysteriet Advent. Men det bør gjøres på egenhånd. Det er fint å gå i kirken og høre om Jesus og Advent-mysteriet der, men for at vi skal få eierskap til mysteriet selv, er det enda bedre å gjøre sine egne undersøkelser.

Og svaret på mysteriet «Herrens komme» og hva det betyr, finner vi i Bibelen.

Jeg har på ulike måter det siste året blitt minnet på hvor viktig og godt det er å bruke tid på Bibelen. I stillhet. I fred og ro. I en god stol. Forleden hørte jeg en pastor som sa at det ikke hjelper deg noe å lese Bibelen i morgen. Jeg skjønner litt hva han mener. Bibelen bør leses hver dag. Ved daglig og kontinuerlig bibellesing få vi muligheten til å se sammenhenger, la ordet prege oss og skape tro i oss. I morgen er alltid foran oss. Bibelen bør ikke være foran oss, som et mål eller et forsett. Noe vi ikke når frem til. Den bør være framfor oss. Tilgjengelig.

Det er 1189 kapitler i Bibelen. Det betyr at det tar litt over 3 år å lese hele Bibelen ved å lese bare ett kapittel hver dag. Hvis du er 20 år og begynner å lese i dag, vil du ha lest hele Bibelen 3 ganger før du er 30. De aller fleste har ikke lest halvparten en gang. Det er mange som mener mye om Bøkenes bok uten selv å ha lest den. Hvis du har lyst til å finne ut av hva du mener om boken, bør du ikke være som dem.

Det er advent og tid for adventskalender. Det er en stund siden jeg har hatt en adventskalender helt for meg selv, men i år skal jeg ha en! En adventskalender har 24 små luker med pakker og godsaker som korter ventetiden til jul og gleder oss i adventstiden. Visste du at Lukas-evangeliet har 24 kapitler? Og visste du at på engelsk så heter kapitlene luke 1, luke 2 og luke 3? Det er ikke sikkert at du har lyst til å lese så mye i Bibelen. Det er ikke sikkert at du har lyst til å gå på skattejakt i Advents-mysteriet. Men om du har lyst til det, kanskje du skulle lage din egen Bibeladventskalender og lese ett kapittel i Lukas-evangeliet hver dag? Alle som går i kirken på julaften får med seg litt av luke 2, men det er jo bare begynnelsen på mysteriet!

Og hvem vet. Kanskje du får lyst til å fortsette kalenderlesingen også etter jul? Det er ved å jobbe oss jevnt og trutt inn i en god vane at vi klarer å videreføre den.

Noen vil kanskje si; «ja, men det er bare Lukas 2 som handler om jul.» Da vil jeg si; «Hvorfor vil du bare se på den ene puslespillbrikken i bildet?» Bildet blir mye flottere når alle brikkene er på plass!

Velsignet adventstid til deg.

Ps. Her får du noen hint til hvorfor vi feirer advent, Herrens komme: Lukas 4,16-21, Lukas 7,20-23, Lukas 11,2, Lukas 17,20-21, Lukas 21,27-28 Lukas 24,47-48. Men du. Ikke juks med kalenderen! Les én dag av gangen! Og husk at det lov med 24 små sjokolader å supplere kalenderen med. Det skal i alle fall jeg ha.