Les DELKs gamle kirkebøker på nett

Lørdag den sekstende mars i 1872 samler femtiåtte mennesker seg på en gård i Jarlsberg grevskap, dagens Vestfold. Våren hadde nok så vidt tittet fram, men denne dagen var det overskyet. Regnet meldte likevel ikke sin ankomst på noe tidspunkt i løpet av dette døgnet. Ved tolvtiden på formiddagen var det bare en eneste Celsius-grad i luften.

 

Hvem var de første innmeldte i DELK i 1872?

En bok med harde permer ble lagt frem på bordet, og navn etter navn ble ført inn. Medlemsnummeret på personen ble ført inn helt til venstre. I neste kolonne ble dagens dato ført, og deretter navn, rolle i samfunnet, fødselsdato og hvilken kirke personen hadde soknet til. Pennen ble dyppet i blekk mange ganger denne dagen.

Neste lørdag, den tjuetredje mars, ble tretten nye navn skrevet inn i protokollen til det ferske kirkesamfunnet Den evangelisk-lutherske frikirkelige Menighed i Jarlsberg Grevskab med flere Steder. Denne lørdagen var det kaldere, og minusgradene preget den nest siste lørdagen i mars måned. Nå var det alvor! Det foregående året hadde utmeldingene fra statskirken vært stor i Ramnes, Våle, Botne, Andebu, Borre, Sem, Stokke og Sandar. Deres barn hadde blitt trukket ut av den offentlige skolen til fordel for undervisning på hjemgårdene. Et dristig steg for dem det gjaldt. Alt lå klart for en stor strøm av pietistiske kristne inn i et kampklart selskap. Resten er historie.

Som historieinteressert blir jeg varm om hjertet når jeg ser slike gamle kilder. Å se på gamle kilder er som å ta en tur tilbake i tid. Som å åpne en dør til fortiden. En måte å skue til levd liv på. Ekte vare. De forteller om livet som det virkelig var. Fortiden er ikke sort-hvit og uklar med slitte kanter og flekker av blekk. Fortiden er ekte mennesker som tok valg. Valg som har ført til dagens virkelighet. Like virkelig som den som vil komme om hundre og femti år. Det er viktig å vite om sin fortid for å skape en god framtid. Skriftlige kilder kan hjelpe oss med det.

For et års tid siden åpnet Arvid Ludvigsen opp safen på sitt kontor i DELKs hovedkontor på Sem og tok ut protokollen fra DELKs første leveår. Han rakte meg protokollen forsiktig. Med egne øyne kunne jeg blant annet se de femtiåtte navnene og ta på sidene de var skrevet på. I dag kan du selv kikke på de gamle protokollene. Dessverre er ikke dokumentene mulige å ta og kjenne på, men de kan undersøkes så nøye man ønsker på verdensveven. Det frivillige foretaket Vestfold slekt og data har gjort DELKs første protokoller tilgjengelige ved å skanne disse og legge dem inn i et leservennlig system på sine nettsider. Gå til vf.disnorge.no og skriv inn DELK i søkefeltet helt øverst i høyre hjørne. Da kan du bla og vandre i hundre og femti år gamle kilder.

Velkommen inn i historien!

Tekst: Jostein Bendiksen


Klikk på det lille bildet over teksten og se en større versjon av de to sidene i protokollen.
Artikkelen sto i Underveis nr. 3-2017.

Kilder:
– Gjerpe, Otto (1978): Fedrearv og barnefostring. Luther forlag
– yr.no
– vf.disnorge.no
– timeanddate.no